Gilden en thema's in een voedselbos

Een belangrijk principe van het voedselbos is het gebruik van plantengilden. Dit zijn groepen van planten die elkaar ondersteunen en versterken. Bijvoorbeeld, sommige planten zorgen voor stikstofbinding, terwijl andere planten deze stikstof gebruiken om te groeien. Ook kunnen sommige planten hun buurplant beschermen tegen plagen, door de natuurlijke vijanden van die plagen aan te trekken.

Om op een kleinere schaal volgens de principes van het voedselbos bij te kunnen dragen aan een gezonde leefomgeving voor mens en natuur hebben wij voedselbos-gilden ontworpen voor tuinen. De voedselbos-gilden zijn met zorg ontworpen door Jordy van Eijk, expert op het gebied van ontwerp, aanleg en beheer van voedselbossen.  

De voedselbos-gilden zijn ontworpen volgens dezelfde ecologische principes als een voedselbos, maar kleiner van omvang dan een voedselbos en daarmee gemakkelijk in te passen in de tuin. Ze zijn mede ontworpen om de diversiteit en veerkracht van het ecosysteem te vergroten en dragen elk bij aan het stimuleren van biodiversiteit, koolstofbinding en verbeteren van de bodem.

Bij het ontwerp is rekening gehouden met welke planten goed met elkaar te combineren zijn, geschikt zijn voor specifieke groeiomstandigheden, of elkaar aanvullen voor het beoogde gebruik van het voedsel van het voedsel dat ze produceren.

De afgelopen jaren zijn wij op een ecologisch en maatschappelijk verantwoorde manier bezig geweest om een breed eetbaar sortiment op te bouwen van hoogwaardig en bijzonder plantgoed. Dit plantgoed is speciaal voor de kleinschalige voedselbosbouw geselecteerd op eigenschappen zoals natuurlijke resistentie tegen ziekten en plagen, tolerantie voor klimaatextremen en een uitstekende smaak. 

Thema’s 

De gilden hebben elk hun eigen thema die veelal beschikbaar zijn in verschillende formaten zodat ze makkelijk in te passen zijn in grotere en kleinere tuinen.

Het Vitamine bosje is een gilde van bomen, struiken en bodembedekkers vol vitaminen, geschikt voor volle zon tot halfschaduw en alle bodemtypen.

De Kruidenthee cirkel bestaat uit fruitbomen met in de boomspiegel struiken en vaste planten voor verse en gedroogde thee, geschikt voor volle zon tot halfschaduw en alle bodemtypen.

De Japanse gilde is een border met planten die traditioneel onderdeel zijn van de Japanse keuken, geschikt voor volle zon tot halfschaduw en alle bodemtypen, en is verkrijgbaar in standaard (14 m2) en groot (30 m2) formaat.

Het Snoepplantsoen is een haag met eetbare bloemen en fruit gedurende het seizoen, geschikt voor volle zon tot halfschaduw en alle bodemtypen, en heeft een grootte van 6 m2 (1,5 x 4 of 2 x 1,5 x 2).

De Schaduwgilde is een border met eetbare planten die goed in de schaduw groeien, bijzonder geschikt voor tuinen op het noorden, geschikt voor halfschaduw tot schaduw en alle bodemtypen, en is verkrijgbaar in standaard (5 m2) en groot (10 m2) formaat.

De Mediterrane keuken bestaat uit Mediterrane kruiden en vruchtdragende planten die zeer aantrekkelijk zijn voor vlinders en bijen. De gilde is zeer geschikt voor volle zon en drogere gronden, en is verkrijgbaar in standaard (5 m2) en groot (10 m2) formaat. 

Meer weten? Lees onze ander blogs, neem contact met ons op of kijk alvast bij onze producten.

Terug naar blog