Wat is een voedselbos?
Een voedselbos is een relatief nieuw concept in de wereld van duurzame landbouw en permacultuur. Sinds een jaar of tien zijn voedselbossen in opkomst. Inmiddels zijn er al honderden voedselbossen aangelegd in Nederland. Van buurtinitiatieven tot particulieren die er speciaal grond voor hebben aangekocht tot organisaties die aan het onderzoeken zijn of een voedselbos ook een commercieel alternatief kan zijn voor gangbare landbouw. Maar wat is een voedselbos precies, en wat is er nou zo mooi aan? En kan een voedselbos ook in je eigen tuin? We leggen het je in dit blog uit.
Een voedselbos is een door mens gemaakt ecosysteem waarin we de ecologische processen en structuur van een bos nabootsen, maar waarin veel eetbare soorten staan. In een voedselbos wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest, bestrijdingsmiddelen of onkruid wieden. Het ecosysteem houdt zichzelf in stand met minimale input, en ligt de focus op het opbouwen van een gezonde bodem. Daarom wordt in een voedselbos niet geploegd en blijft de grond het hele jaar door beschermd.
Tot slot heeft een voedselbos een zekere grootte nodig om een zelfvoorzienend ecosysteem te creëren, waar grote predatoren in een natuurlijk evenwicht plagen kunnen beheersen en het voedselbos in zijn eigen voedsel en water kan voorzien. Een algemene consensus in Nederland is dat voedselbossen minimaal 0,5 hectare groot zijn, ongeveer zo groot als een voetbalveld.
Meer weten of heb je zelf plannen? Neem dan contact met ons op of kijk bij onze producten.