Welke planten zijn het hele jaar door mooi?

Welke planten zijn het hele jaar door mooi?

Een tuin leeft! Het verandert met de seizoenen mee en groeit en bloeit met elk nieuw jaar. Maar hoe zorg je ervoor dat je tuin het hele jaar door mooi blijft? Welke planten zijn het meest geschikt om het hele jaar door kleur en leven te brengen in je tuin?

Een veelgebruikte term voor planten die het hele jaar door hun blad behouden is 'groenblijvend'. Maar laten we eerlijk zijn, deze planten kunnen soms wat saai zijn. Ze blijven immers het hele jaar door dezelfde kleur en vorm behouden. Toch zijn er ook groenblijvende planten die wel degelijk variatie bieden.

Neem bijvoorbeeld de Photinia Fraseri 'Red Robin', ook wel de Glansmispel genoemd. In het voorjaar werpt deze plant zijn blad af om vervolgens weer uit te groeien met prachtige rode uitlopers. Deze veranderen uiteindelijk in groen blad, maar de afwisseling zorgt toch voor wat variatie.

Een andere groenblijvende plant die het hele jaar door mooi is, is de Hulst. Deze plant bloeit in het voorjaar met witte bloempjes en kan in het najaar rode besjes krijgen. Maar over het algemeen blijft de Hulst het hele jaar door dezelfde kleur groen.

Maar er zijn ook planten die niet het hele jaar door mooi blijven, maar wel heel lang. Denk bijvoorbeeld aan de Bergenia, ook wel bekend als de schoenlappersplant. Deze vaste plant heeft in het voorjaar prachtige bloemen en mooi blad dat het hele jaar door leerachtig blijft. Zelfs in de winter blijft er nog wat blad aan de plant zitten. Als je dit blad laat zitten, biedt het ook nog eens een schuilplaats voor verschillende insecten en dieren.

Als je slim combineert met verschillende soorten vaste planten, kun je een hele lange tijd in het jaar mooie planten hebben. Door te kiezen voor planten met verschillende bloeitijden, kleuren, en vruchten creëer je een bloeiende tuin waar altijd wat te beleven valt. Ook is dit hartstikke goed voor de insecten, vlinders en bijen in je tuin. Door te kiezen voor verschillende soorten planten, komen er namelijk ook verschillende soorten insecten op af.

Wij helpen je graag bij het creëren van een bloeiende tuin die het hele jaar door mooi is. Onze duurzame tuinplanten zijn zorgvuldig gekweekt en passen perfect in een biologische tuin. Of je nu op zoek bent naar groenblijvende planten, bloeiende vaste planten of kleurrijke struiken, wij hebben voor elke tuin de perfecte planten.

Kijk eens naar ons beplantingsplan of kom gerust langs in onze kwekerij in Bennekom, provincie Gelderland en laat je inspireren door al het moois dat de natuur te bieden heeft.

Terug naar blog